Metaal
Uraan
Uraan of uranium is een scheikundig element. Het werd ontdekt door de Duitse scheikundige Martin Heinrich Klaproth in 1789. Het scheikundig element is vernoemd naar de planeet Uranus. Deze planeet werd 8 jaar voor de ontdekking van uraan ontdekt.
Toepassingen
Uranium wordt veel gebruikt in de industrie. Dit zijn een paar van de vele toepassingen:
Verrijkt uranium wordt gebruikt in kernwapens en kernreactoren. Het wordt ook gebruikt als contragewicht in vliegtuigen en in munitie. Daarnaast wordt het ook gebruikt als afschermingsmateriaal tegen kankerverwekkende straling. Verarmd uranium wordt voor de legering van Amerikaanse M1-tanks gebruikt en voor antitankwapens.
Winning
Uranium is de grondstof oor kernenergie. Uranium komt uit mijnen. De winning ervan is zeer vervuilend. Daarnaast raken de voorraden snel op, het is dus niet oneindig.
Uraniumerts wordt gewonnen in de mijnen van de volgende landen: Canada, Australië en Kazachstan.
Een mijnbouwbedrijf haalt het natuurlijk uranium uit uraniumerts en maakt gebruik van chemisch verloop om een poederachtig concentraat van uranium te produceren.
Het belangrijkste probleem van de uraniumwinning is de radioactieve vervuiling.
Atoommassa
Atoommassa is de massa van een atoom, die is uitgedrukt in atomaire massa eenheden. De eenheid is u.
Chemische elementen zijn gesorteerd op de atoommassa.
De atoommassa van uraan:
In precieze getallen = 230,02891 u
Afgerond = 238,03 u
Plaats in het periodiek systeem in combinatie met eigenschappen
Uranium staat in het F-blok, in periode 7, in de Atcinide reeks.
Je kan uranium als volgt herkennen:
Het symbool van uranium is U.
Het atoomnummer is 92.
Uranium behoort tot de Scandiumgroep.
Het element heeft een zilvergrijze kleur.
De magnetisme is licht paramagnetisch.
Aantal protonen, neutronen en elektronen
De deeltjes waaruit atomen zijn opgebouwd zijn: protonen, neutronen en elektronen. Protonen en neutronen zitten in de atoomkern. Elektronen zitten in de 'schillen' van de elektronenwolk om de atoomkern heen.
Uranium telt 92 protonen, 146 neutronen en 92 elektronen. Het aantal protonen staat gelijk aan het aantal elektronen. Daarom hebben ze allebei het getal 92.
Uitleg in welke fase deze stroom geleidt
Metalen geleiden stroom. De opbouw van metalen verklaart waarom ze stroom geleiden. Bij kamertemperatuur zijn metalen vaste stoffen (behalve bij kwik) en deze bestaan uit kristallen. Het kristalrooster noemen waar we het over hebben, noemen we een metaalrooster. Het bestaat uit positieve metaalionen met daar tussen losse elektronen. De elektronen kunnen vrij bewegen en daardoor kan stroomgeleiding plaats vinden.
Natuurlijke en synthetische isotopen
Natuurlijke isotopen zijn isotopen, die in de natuur zelf worden gevormd. Synthetische isotopen zijn isotopen, die zelf gemaakt worden.
Van 1 isotoop aangeven hoeveel protonen, neutronen en elektronen dit isotoop bevat en waar deze deeltjes zich bevinden
Isotoop: Uranium-236
Protonen: 92
Neutronen: 144
Elektronen: 92
Dit betekent dat er 236 kerndeeltjes in de kern zitten. U staat voor het element uranium en nummer 92 is de plek in het periodiek systeem der elementen. Dit houdt in dat er dan 92 protonen in de kern zitten. De rest, 144 deeltjes, zijn de neutronen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb